dns issue with viscosity on windows 10

Got a problem with Viscosity or need help? Ask here!

myvisocisty33

Posts: 4
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:19 am

Post by myvisocisty33 » Fri Nov 02, 2018 5:32 am
windows 10 using viscosity: it cannot browse external websites because of dns issue, when I look at dns config, I could see it has been setup with 127.0.0.1 and then when I add an alternative dns 8.8.8.8, it works. I set this under wifi adaptor setting but after user get disconnected from viscosity and for the next time gets connected to another wifi in other location, the same dns issue happens, even user cannot browse any website before connecting to viscosity. it looks like viscosity change dns config and when it get disconnected it does not revert to the default dns setting.
I found some similar topic, but no clear solution. and I was wondering if this issue has been fixed in the last version of viscosity for windows (1.7.12) . if not any fix for this issue?

Eric

User avatar
Posts: 874
Joined: Sun Jan 03, 2010 3:27 am

Post by Eric » Fri Nov 02, 2018 10:11 am
Hi myvisocisty33,

Is 127.0.0.1 remaining after you disconnect a connection? I'm afraid you haven't made this clear. It is normal operation for 127.0.0.1 to be used while connected but it should not remain after a disconnect.

If you would like to not use the VIscosity DNS system, you can tick the Use Windows DNS System checkbox under Preferences -> Advanced, however this can cause DNS leaks to occur.

Regards,
Eric
Eric Thorpe
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

myvisocisty33

Posts: 4
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:19 am

Post by myvisocisty33 » Fri Nov 02, 2018 11:05 am
ok, you said it is a normal operation for 127.0.0.1 to be used while connected, but my question is why it cannot browse external website any more? and I have to set an alternative dns 8.8.8.8 ?

Eric

User avatar
Posts: 874
Joined: Sun Jan 03, 2010 3:27 am

Post by Eric » Fri Nov 02, 2018 5:31 pm
Hi,

Could you please provide us with some more information on your connection. Are you sending all traffic over the VPN or just some? Are you able to provide us with a complete copy of your log once connected - https://sparklabs.com/support/kb/articl ... envpn-log/

Regards,
Eric
Eric Thorpe
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

myvisocisty33

Posts: 4
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:19 am

Post by myvisocisty33 » Sat Nov 03, 2018 4:28 am
it has been set to Automatic (set by server).
this is the visosity log ( dns part) :

nov. 02 13:08:11: State changed to Connecting
nov. 02 13:08:12: do_ifconfig, tt->ipv6=0, tt->did_ifconfig_ipv6_setup=0
nov. 02 13:08:12: open_tun, tt->ipv6=0
nov. 02 13:08:12: TAP-WIN32 device [irtyyt] opened: \\.\Global\{1007A27A-1674-4680-A7E7-88EBEDDFD1F1}.tap
nov. 02 13:08:12:
nov. 02 13:08:12: Successful ARP Flush on interface [4] nov. 02 13:08:16: Initialization Sequence Completed
nov. 02 13:08:17: DNS set to Split, report follows:
Server - DNSServer1; Lookup Type - Split; Domains - XXX.com., YYY.com., ZZZ.com.
Server - DNSServer2; Lookup Type - Split; Domains - XXX.com., YYY.com., ZZZ.com.
Server - [::1]:53; Lookup Type - Any; Domains - ZZZ.com.; Server is not reachable and will not be used.
Server - 127.0.0.1:53; Lookup Type - Any; Domains - ZZZ.com.

Eric

User avatar
Posts: 874
Joined: Sun Jan 03, 2010 3:27 am

Post by Eric » Mon Nov 05, 2018 9:32 am
Hi,

Please do the following:

Go to Settings -> Network & Internet -> Status
Down the bottom, on the right, click Network reset
Click Reset now, then reboot when prompted.

The loopback addresses are being retained after you disconnect, this is not normal behaviour. If this occurs again, please let us know and also please let us know either what happened (e.g. a crash) or what you did when it occurs.

Regards,
Eric
Eric Thorpe
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

Muniz

Posts: 1
Joined: Thu Nov 22, 2018 8:38 pm

Post by Muniz » Fri Nov 23, 2018 10:14 pm
Hi Eric, I've had a few crashes that I think are related with the loopback addresses being retained after disconnecting. How do I make sure that's actually what's going on and what do I do to fix it?

Eric

User avatar
Posts: 874
Joined: Sun Jan 03, 2010 3:27 am

Post by Eric » Mon Nov 26, 2018 9:00 am
Hi Muniz,

No application should be crashing because DNS is unreachable. Are you talking about a particular application crashing or Viscosity itself, or do you mean your PC is bluescreening or freezing?

Regards,
Eric
Eric Thorpe
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs
8 posts Page 1 of 1